Piata imobiliara la sfarsitul anul 2012

Piata imobiliara in Romania este semiparalizata. La baza blocajului pietei imobiliare in tara nu sta neaparat lipsa de blocuri cat afecteaza preturile exagerate cerute de unii proprietari. In majoritatea cazurilor apartamentele cu un raport bun in ceea ce priveste calitatea si pretul, se vand in cateva saptamani iar uneori chiar in cateva zile spre deosebire de alta categorie de detinatori de locuinte care cer preturi deplasate. Rezultatul unor analize imobiliare sustin ca proprietarii dezinformati, care nu au cunostinte despre actuala piata imobiliara au un rol semnificativ in dezechilibrarea acesteia.
 Image

Potrivit unor analize imobiliare bazate pe anuturile imobiliare din Romania, preturile apartamentelor au cunoscut o usoara crestere dupa trei luni in care pretul a fost intr-o continua scadere. In luna octombrie s-a inregistrat o crestere putin peste 2% mai mare decat cea semnalata in luna precedenta. In comparatie cu 2011, in aceeasi perioada, pretul apartamentelor din tara este mai ieftin cu aproape 4%. In medie pretul cerut de proprietarii de apartamente din capitala a ajuns la o valoare de 1.277 euro/mp util adica in acest segment se observa o scadere considerabila de 0,9% fata de luna septembrie. La ora actuala pretul mediu ceru pentru apartamente este mai mic cu peste 7% in comparatie cu luna octombrie a anul 2011.
In unele regiuni din tara au fost inregistrate scaderi de peste 40% pentru metrul patrat, de la sfarsitul anului 2008 pana in prezent. Da la inceputul anului 2008 un apartament dintr-un imobil vechi putea fi cumparat cu 83.669 in prezent acelasi apartement valoreaza aproximativ 43.000 euro adica cu aproximativ 48% mai putin.
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s